7 TIPŮ k zařízení kuchyně

Renovace kuchyně probíhá v rodinách většinou po 15-20 letech. To staré doslouží a kuchařky potřebují změnu. V některých zemích se kuchyňská linka vyzdívá a tedy není tak lehko obnovitelná. 

V našich podmínkách jsou trendy kuchyně z lehkých materiálů jako dřevo a lamino.

Sepsala jsem pro vás jako malou nápovědu pro běžnou změnu kuchyně 7 tipů praktických a 7 feng-shuistických. Věřím, že se vám budou hodit. 

7 TIPŮ praktických

1) VÝŠKA PRACOVNÍ PLOCHY se odvíjí od výšky osoby. Nemusíte se držet standardu 85 – 87 cm, ale vyšší postavy mohou mít pracovní plochu ve výšce 90 – 92 cm od země.

2) PRACOVNÍ PLOCHU barevně laďte k PODLAZE v kuchyni. Pracovní plocha se ladí i s plochou na stěně mezi horními a spodními skříňkami – zádovou deskou.

A) Trendy je zádová deska ve stejném dekoru i materiálu jako pracovní plocha (dřevotřískové, laminátové desky).

B) Mnohdy se používá masivní dřevo nebo kámen (nebo imitace kamene) na pracovní desku a na zádovou plochu pak můžete použít (barevné) sklo nebo (velkoformátový) obklad.

3) Konkrétní typy el. SPOTŘEBIČŮ a vybavení do celé kuchyně vyberte před objednáním výroby kuchyně u truhláře. U spodních skříněk to platí dvojnásob. Kvůli přesným rozměrům a připojení.

4) HORIZONTÁLNÍ PRVKY jako lišty, dlouhé police a sokl můžete odlišit od zbytku kuchyně barevně nebo materiálově pokud toužíte po originalitě. Vyniknou, když budou v jiné barevnosti vůči dvířkům u ostatních skříněk.

Nejlepší pro chuť pokrmů je varná deska plynová

5) Za plynovou varnou plochou musí být NEHOŘLAVÝ materiál (sklo, obklad, kov).

6) Nad varnou plochou je umístěná DIGESTOŘ vždy minimálně ve výšce 70 cm.
Mezera mezi horními a spodními skříňkami se běžně dělá 50 (60) cm.

7) SORTERY – koše na odpad – umísťujte blízko dřezu nebo přímo pod dřez. Doporučuji k tomuto účelu počítat se skříňkou širší – cca 80 cm (prostě více než standardních 60 cm), abyste měli dostatek místa pro tříděný odpad.

7 TIPŮ podle Feng Shui

1) VAŘTE a pravidelně společně STOLUJTE, podpoříte sílu rodinného krbu. Kuchyně rozhoduje o tom, jaké budujete rodinné vztahy, jakou bude cítit pospolitost, péči a zázemí. 💑

2) Pokud to jde, VARNÉ CENTRUM nedávejte zády ke dveřím do místnosti ani na samostatný ostrůvek. Mějte přehled o dění v kuchyni a kdo může přijít dveřmi. 👨‍🍳

3) Varné centrum rozhoduje o hojnosti v životě. Hlídejte si fungující hořáky (plotýnky), protože sporák a troubu nazýváme GENERÁTOREM VITALITY A FINANCÍ. 💸

4) Spotřebiče a skříňky kombinujte v logické návaznosti pracovních úkonů v kuchyni. Snažte se ale vyhnout umístění vodních a ohnivých prvků přímo vedle sebe nebo naproti sobě.

🔥K OHNI patří – sporák, indukce, vařiče, trouba, mikrovlnka, gril
💧K VODĚ – dřez, myčka, lednice, mrazák

Mezi ohnivé a vodní spotřebiče vkládejte klasické skříňky s úložným prostorem. *

5) *Někdy se stane, že nejde všechna doporučení v kuchyni dodržet, proto se snažte o maximálně VHODNÉ ŘEŠENÍ, ale netrapte se, pokud to nejde na 💯%. (Některé kuchyně jsou maličké a jsme rádi, pokud se to vůbec podaří poskládat. 👍)

6) Co se týče barevnosti, tak oblíbené jsou dřevo dekory, kov (nerez) a barvy zemské a přírodní.
BARVY – bílá, žlutá, smetanová, hnědá, okrová, písková, oranžová, šedá a jejich odstíny. ⚪️🟡🟠🟤
Vhodné jsou i kombinace – černo bílá, šedo bílá, žluto bílá.

7) Vhodně promyslete horní osvětlení pro celou kuchyň a jídelnu, ale i osvětlení 💡pracovní plochy. Žárovky a led diody doporučuji v TEPLÝCH odstínech (cca 2700 K ).

Měnit teplotu světla v dnešní době můžete pomocí technologie CCT, kdy hodnoty Kelvina měníte podle potřeby pomocí dálkového ovládání nebo chytrých telefonů.

***

Nezapomeňte se mi ozvat, pokud se chystáte k renovaci kuchyně. Ráda vám pomohu nebo jen prodiskutujeme otázky, které vás možná napadají. 🙂 Jsem tu pro vás. Lenka